Al maandenlang is de werkgroep Dorpsvisie Hellum bezig om ideeën, wensen, opmerkingen, etc. te verzamelen van alle Helmsters. Wat vinden de Helmsters zelf belangrijk voor de woonplaats waarin zij wonen en/of werken? Wat gaat er goed? Wat kan beter? Wat moet blijven? Wat kan weg? Welke veranderingen moeten er plaats vinden? Hoe gaan we met elkaar om? Welke groenvoorzieningen vinden we belangrijk? Deze vragen zijn slechts een greep uit de vele vragen die we ons zelf allemaal stellen voor de nieuwe dorpsvisie van Hellum. Gisteravond vrijdag 18 oktober 2024 presenteerde de werkgroep een samenvatting van de verzamelde gegevens en vroeg aanwezigen te brainstormen naar wat meer diepgang in 5 hoofdonderwerpen.
Dit artikel is geschreven vanuit de beleving van webmaster Jeroen Maathuis
De werkgroep Dorpsvisie Hellum
De bijeenkomst begon om 19:35 uur. De avond werd gepresenteerd door Mischa Bosman, inwoner van Hellum, docent aan de Terra MBO en lid van de werkgroep Dorpsvisie Hellum. Mischa legde uit dat hij zelf geen bestuurslid is van Dorpsbelangen Hellum, maar door zijn studie naar groen in onze omgeving lucht kreeg van het maken van de dorpsvisie en zodoende aanbood om mee te helpen in de werkgroep.
Na het bespreken van het programma van de avond en het trekken van de winnaars van de waardebonnen werd uitgelegd hoe de werkgroep Dorpsvisie Hellum is ontstaan, wat de rol van de gemeente hierbij is en wat het doel is van de werkgroep. Hierbij werd duidelijk uitgelegd dat de dorpsvisie geen concrete uitwerkingen van ideeën zal bevatten, maar een leidraad zal zijn daarnaartoe. Voor kleinere projecten zijn direct subsidies beschikbaar, maar voor grotere projecten zal er mogelijk met andere dorpen opgetrokken moeten worden en geduld betracht worden. De gemeente schrijft hierbij niet voor wat er moet gebeuren: de ideeën moeten vanuit het dorp zelf komen. Dit is waarom de dorpsvisie gemaakt wordt. In Hellum is er voor gekozen de dorpsvisie zelfstandig op te maken met behulp van input uit het dorp.
De werkgroep Dorpsvisie Hellum heeft al veel informatie op verschillende manieren verzameld:
- Rondes door het dorp gelopen. Gesprekken gevoerd met dorpsgenoten, vrijwilligers en overige Hellum-kenners.
- Op diverse manieren informatie verzameld en inloop bijeenkomsten georganiseerd.
- Deur-aan-deur vragenlijsten verspreid.
Tussentijdse resultaten
Tijdens het informatieve gedeelte van de bijeenkomst werden vooral de resultaten van de enquête besproken. De enquête is ingevuld door 81 respondenten. Wat daarbij vooral opvalt is 65% van de respondenten 50 jaar of ouder is. De jeugd t/m 29 jaar is met een krappe 5% slecht vertegenwoordigt. Dit heeft de werkgroep wel nieuwsgierig gemaakt naar wat de jeugd in Hellum bezig houd.
Algemene beoordeling van het dorp
In de enquête is gevraagd om in woorden te beschrijven wat men van Hellum vind en hiervan is een woordenwolk gemaakt. In een woordenwolk worden alle ingevulde woorden getoond. De woorden die het meest genoemd zijn worden groot in de woordenwolk getoond.
Wat verder over de respondenten opviel was dat ongeveer de helft daarvan honkvast is en langer dan 10 jaar in het dorp woont. Enkelen wonen zelfs langer dan 30 jaar in dezelfde woning. Dit is een goed bewijs hoe geliefde het dorp is door haar inwoners.
Woningen
Over woningen in het dorp waren de meningen onder de respondenten enigszins verdeeld. De één vind dat er huurwoningen bij moeten komen, de ander koopwoningen, weer een ander vind dat er geen woningen bij moeten komen en dan zijn er ook mensen die vinden dat bestaande grotere panden omgebouwd moeten worden naar een pand met appartementen. Dit is de woordenwolk die is ontstaan op dit onderwerp:
Nog een greep uit de ideeën die door de respondenten werden gedeeld over woningen:
- Bouwen aan ontsluitingswegen zoals de Kappershuttenweg
- Woningen aan de Haansvaart
- Woningen op de plek van dorpshuis Tonegido of De Ent
- Levensloopbestendige woningen bouwen
Verduurzaming
Bij het onderwerp verduurzaming kwam naar voren dat de helft van de respondenten aangeeft een prima geïsoleerd huis te hebben. Subonderwerpen die door de respondenten werden genoemd waren zonnepanelen, windenergie, netcongestie, isoleren en coöperatieve mogelijkheden en eigen energie.
Leefbaarheid
Bij het onderwerp leefbaarheid valt in de woordenwolk wel op dat men ervaart dat er veel verkeer door het dorp komt. Veilig deel kunnen nemen in het verkeer komt hier in veel naar voren.
Verkeer voerde de ook de bovenmoot in de genoemde subonderwerpen zoals:
- Openbaar vervoer
- Snelheid op de Hoofdweg
- Hoeveelheid (zwaar) verkeer
- Bereikbaarheid en parkeren achter de kerk
- Fietsverbinding naar het Schildmeer langs de Haansvaart / Kappershuttenweg
De belangrijkste plekken in ons dorp vinden we:
- De Ent
- Dorpshuis
- Kerk
- Haansvaart
- Sportveld
En wat we in de natuur belangrijk vinden is o.a.:
- Uitbreiding wandel- en uitlaatmogelijkheden
- Meer (groot) groen en natuur
In de enquête is ook gevraagd naar de mening over lokaal, ecologisch verbouwde groentes en fruit. Hieruit kwam naar voren dat daar wel interesse voor is, maar niet om zelf daar aan mee te helpen. Mogelijk dat men bereid is te betalen aan mensen die dit type groentes en fruit telen.
Tenslotte is in het onderwerp leefbaarheid gevraagd of men mee doet met activiteiten. Maar liefst 63 van de 81 respondenten gaven aan mee te doen aan activiteiten in het dorp. Hierbij werden wel zorgen uitgesproken over het vinden van voldoende vrijwilligers, de beschikbare tijd voor activiteiten en de continuïteit van de activiteiten.
Conclusie enquête
De werkgroep heeft uit de antwoorden op de enquête kunnen concluderen dat Hellum een fijn dorp is om in te wonen en werken, maar dat het dorp onder druk staat. “Onder druk staan” klinkt hierbij zwaarder dan het is zo werd er genuanceerd door Mischa, maar er zijn zeker uitdagingen.
Powerpoint presentatie terugkijken
Voor de mensen die niet bij de avond waren: hieronder valt de Powerpoint presentatie met de resultaten van de enquête terug te kijken en te downloaden.
5 hoofdthema’s en verdieping van deze hoofdthema’s
De werkgroep Dorpsvisie Hellum heeft aan de hand van de uitkomsten van de enquête 5 hoofdthema’s kunnen vaststellen van wat Helmsters belangrijk vinden:
- Verkeer
- Activiteiten
- Wonen
- Verduurzaming
- Om ons heen
Binnen deze 5 hoofdthema’s is echter nog verdieping nodig. Alle aanwezigheden werden uitgenodigd om rond te lopen bij diverse tafels met deze hoofdonderwerpen en ideeën op post-its te schrijven en bij deze hoofdonderwerpen te plakken. Wat vind men belangrijk op het gebied van de 5 bovengenoemde hoofdonderwerpen?
Per hoofdonderwerp werden diverse voorbeelden genoemd in de presentatie. Hieronder een greep daar uit.
Verkeer
- Hoeveelheid (zwaar) verkeer; wat is (on)mogelijk?
- Ontsluiting Schildmeer
Activiteiten
- Opvolging vrijwilligers
- Vrijwillige inzet belonen
Wonen
- Isoleren
- Woonagenda maken met de gemeente (met onderwerpen zoals voor wie en hoe betaalbaar maken, woningsplitsing, etc.)
Verduurzaming
- Energie opwekken (als samenwerking met agrariërs, als samenleving)
Groen en natuur
- Uitbreiden (en onderhouden) van de loopjes in en om het dorp
- Verkennen mogelijkheden toevoegen meer groen
Alle tafels met hoofdonderwerpen werden goed bezocht, maar die voor het hoofdonderwerp Verkeer het meest. Hier zijn ook de meeste post-its geplakt zoals op deze foto te zien is:
Bij elke tafel ontstonden levendige discussies over de betreffende hoofdonderwerpen. Uit veel discussies ontstonden nieuwe ideeën die vervolgens weer op post-its werden geschreven en op de tafels werden geplakt.
Einde van de avond
De avond eindigde rond 21:15 uur. Daarna was er onder het genot van een drankje gelegenheid om nog wat na te praten met elkaar waar volop gebruik van werd gemaakt. Ook maakte diverse aanwezigen van de gelegenheid gebruik om elkaar en het dorp nog wat beter te leren kennen.
Foto’s
Hieronder vind je foto’s van de avond. De foto’s zijn gemaakt door Jeroen Maathuis, Siemon Niehof en Mischa Bosman.