Artikel van RTV Noord. Bron: https://www.rtvnoord.nl/politiek/1215143/tweede-kamer-zet-streep-door-plannen-voor-munitiedepots-in-aardbevingsgebied
Tweede Kamer zet streep door plannen voor munitiedepots in aardbevingsgebied
De Tweede Kamer wil dat er geen munitiedepot in het aardbevingsgebied komt. Defensie heeft plannen om in de buurt van Slochteren en Tjuchem een munitiedepot te bouwen. Een meerderheid van de partijen in de Tweede Kamer wil dat deze plannen van tafel gaan.
De Kamer nam dinsdagmiddag een motie aan die oproept tot zo’n verbod. De motie komt van de Groningse Kamerleden Sandra Beckerman (SP) en Julian Bushoff (PvdA-GroenLinks).
Omwonenden in angst
De plannen zorgen voor veel onrust bij omwonenden. Defensie hield afgelopen donderdag een informatieavond over de plannen. Hier kwamen ruim vijfhonderd bewoners op af.
In totaal heeft Defensie acht locaties in het Noorden in beeld voor een munitieopslag. Hiervan wordt uiteindelijk één gekozen. De drie locaties in onze provincie zijn bij Slochteren, Luddeweer en Tjuchem.
Sloop dreigde voor bewoners die al jaren in bevingsellende zitten
De mogelijke komst van een munitiedepot heeft verregaande gevolgen. Zo mogen er in een omtrek tot zevenhonderd meter geen huizen staan vanwege veiligheidsrisico’s. Dat betekent dat er waarschijnlijk huizen gesloopt zouden moeten worden.
Het is voor bewoners van het bevingsgebied ondenkbaar dat hun huis gesloopt moet worden, nadat ze al zoveel meegemaakt hebben. Veel bewoners in het gebied hebben schade (gehad) door aardbevingen of moesten hun huis laten versterken.
De emoties van bewoners werden tijdens de infoavond donderdag duidelijk: ‘U heeft totaal geen idee van de ellende die hier al jaren speelt’, zei één van de bewoners tegen Defensie. Een andere bewoner zei: ‘Anders kunnen we beter nu gelijk stoppen met het versterken van de huizen.’
De motie is dankzij coalitiepartij PVV aangenomen. De andere coalitiepartijen VVD, NSC en BBB stemden tegen.
Defensie: gevolgen nog niet duidelijk
Of de plannen nu definitief van de baan zijn, kan een woordvoerder van het ministerie van Defensie dinsdag nog niet zeggen. ‘Het is een belangrijk signaal van de Kamer. Ik ga ervan uit dat dit wordt meegenomen in de verdere besluitvorming.’