Meteen naar de inhoud

Planning uitrol glasvezelnetwerk Glaspoort

Glaspoort

Ongetwijfeld heeft u op donderdag 15 augustus 2024 een kaartje in de bus gehad van glasvezelnetwerkbedrijf Glaspoort. Hierop wordt uitgelegd dat het netwerk van glaspoort binnenkort in Hellum wordt aangelegd en dat u nu toestemming kunt verlenen om glasvezel in uw woning te laten aanleggen. maar hoe ziet de planning er verder uit?

Artikel geschreven door webmaster Jeroen Maathuis

Glaspoort legt wél aan, waar 2 anderen afgehaakt zijn

Nadat ViberQ failliet is gegaan en Delta Netwerk heeft besloten haar netwerk niet aan te leggen als andere glasvezelnetwerkbeheerders hun netwerk ook gaan aanleggen is Glaspoort de partij die hun netwerk wél aanlegt. Met de grote partijen KPN en pensioenfondsuitvoerder ABP als aandeelhouders achter dit bedrijf en de intentie het netwerk aan te leggen ter vervanging van de koperen telefoonlijnen is men er van verzekerd hiermee een stabiele toekomstvaste aansluiting in huis te halen.

Toestemming aanleg glasvezel tot in uw woning geven

Glaspoort verplicht niemand tot het afnemen van diensten van diens glasvezelnetwerk, maar kan wel iedereen kosteloos voorzien van een huisaansluiting op haar glasvezelnetwerk. Indien u hier gebruik van wilt maken dient u hiervoor toestemming te geven aan Glaspoort. Dit kunt u makkelijk en snel doen via deze link: https://www.glaspoort.nl/toestemming/

Besluit u nog niet de glasvezel tot in uw woning aan te laten leggen en wilt u dit later alsnog doen? Dat kan, maar er is een risico dat hiermee fikse aansluitkosten gemoeid zullen zijn. Dit is omdat er dan een graafteam en glasvezelmonteur aangestuurd moeten worden hiervoor.

Schouwen

In de periode tussen het geven van de toestemming en de start van de graafwerkzaamheden kunt u medewerkers (“schouwers”) van aannemersbedrijf Allinq aan de deur verwachten (mits u toestemming voor aanleg van glasvezel tot in uw woning hebt gegeven). Zij komen kijken hoe de glasvezel door uw tuin kan worden aangelegd en overleggen met u waar in huis uw glasvezelaansluiting moet komen te zetten. Algemene stelregel hierin is doorgaans: “Zo dicht mogelijk bij de weg waar de hoofdleiding van de glasvezel ligt.” Dit process noemt men “schouwen”.

Bent u niet thuis wanneer de schouwers bij u aan huis komen? Dan laat men een kaartje achter waarop informatie staat hoe u met de schouwers in contact kunt komen om een afspraak te maken voor het schouwen wanneer het u uitkomt.

Aanvang graafwerkzaamheden

De verwachte aanvang van de graafwerkzaamheden in Hellum is november 2024 (bron: Glaspoort tijdens inloop informatieavond in MFC Siddeburen op 10 september 2024). Het uitgangspunt hierbij is dat er niet meer gegraven wordt dan dat die zelfde dag nog dichtgemaakt kan worden. Dit kan uiteraard enige overlast met zich meebrengen en aannemer Allinq probeert u zo goed mogelijk vooraf te informeren.

Ingebruikname glasvezelaansluitingen

Glaspoort gaat er van uit dat ongeveer 2,5 maanden na aanvang van de graafwerkzaamheden de eerste glasvezelaansluitingen in gebruik zullen worden genomen. Met daarbij een beetje marge komt webmaster Jeroen Maathuis dan uit op de schatting van februari / maart 2025 dat men glasvezeldiensten kan gaan gebruiken.

Reden achter geen glasvezel op Westerzanden, Zandwerf en groot deel Kappershuttenweg

Veel mensen hebben zich afgevraagd waarom met name een groot deel van de Kappershuttenweg niet zal worden voorzien van glasvezel. Ook over de Westerzanden en Zandwerf vraagt men zich af waarom Glaspoort niet kiest voor uitrol van glasvezel internet naar deze straten.

Webmaster Jeroen Maathuis heeft dit nagevraagd tijdens de inloop informatieavond van Glaspoort in MFC Siddeburen op 10 september 2024. Glaspoort geeft als antwoord op deze vraag aan dat dit te maken heeft met een landelijke financiële afspraak tussen Glaspoort en haar aannemers. Leidend hierin hoe ver een woning buiten de bebouwde kom van het plaatsnaambord af staat.

Het lullige voor de bewoners van de Kappershuttenweg hierbij is echter dat glasvezel wel in de lanen wordt aangelegd die soms nog verder van de doorgaande weg af liggen dan de meeste woningen van de Kappershuttenweg. De huizen aan de lanen liggen echter bínnen de bebouwde kom en worden daarom wél aangesloten op het glasvezelnetwerk van Glaspoort.

Dorpsbelangen Hellum

Dorpsbelangen Hellum is geen actief betrokken partij bij de aanleg van het glasvezelnetwerk van Glaspoort. Dorpsbelangen Hellum speelt hier slechts een informerende rol naar de inwoners van Hellum.

Meer informatie over glasvezel in Hellum vind u op onze glasvezelpagina’s: www.dorpsbelangenhellum.nl/glasvezel

Abonneer
Laat het weten als er

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties